Homestay

Iklankan Homestay anda disini. Sila whatsapp 0143678888

Senarai Homestay Area KLIA 2

Senarai Homestay Area KLIA 2

Homestay KLIA 2 Sepang
Homestay KLIA 2 Sepang

Adakah anda mencari cari homestay berdekatan area KLIA 2 ? Ya di sini terdapat senarai homestay berhampiran kawasan klia, klia2, sepang, salak tinggi dan bandar enstek.

Az Zahra Homestay KLIA Sepang
Kadar sewa RM200 untuk 1 malam (harga untuk sehingga 10 orang)
Check in: 3.00 petang
Check out: 12.00 tengah hari
Pn. Diana 019-9722083

Homestay Taman Salak Perdana Sepang
STRICTLY FOR MUSLIMS ONLY
1 malam = RM 160
Angah 012-635 3138

Homestay KLIA
Check in Time : 3.00 pm(onward)
Check out Time : 12:00 - 12:30noon
RM 250.00/Malam
Anida 019-2804774

bungalow homestay villa impian
Check in: 2.00 PM
Check out: 12.30 PM
RM 250/malam.
Adi 017-7117438












http://ptmk.ump.edu.my

Read More»

Tips Persiapan Umrah


Persiapan Diri Menunaikan Umrah

Persediaan Umrah
Sesuatu pekerjaan itu hanya menjadi ibadah dan mendapat ganjaran pahala apabila:

1- diniatkan semata-mata untuk mematuhi perintah Allah S.W.T
2- caranya menepati syariat yang ditetapkan
3- tidak berlaku sebarang penyelewengan
4- ibadah wajib seperti sembahyang, berpuasa, berzakat dan lain-lain tidak ditinggalkan.

Oleh itu, elakkan diri dari mengerjakan haji dan umrah kerana sebab-sebab yang tak berkaitan dan tidak ikhlas seperti tujuan sosial, tujuan ekonomi, tujuan politik atau tujuan-tujuan lain.

1) Mendapatkan ilmu yang mencukupi

Setiap ibadah termasuk umrah yang dikerjakan tanpa ilmu adalah sia-sia. Ini kerana kerja-kerja ibadah tidak boleh dibuat secara ikut-ikutan sahaja. Selok belok pelaksanaan ibadah umrah perlu dipelajari dan difahami supaya dapat dikerjakan dengan sempurna sewaktu di Tanah Suci tanpa bergantung kepada orang lain.

2) Menggunakan wang yang bersumberkan halal

Ibadah umrah adalah merupakan salah satu persembahan kepada Allah S.W.T. Sama ada diterima atau sebaliknya, ia bergantung kepada sejauh mana sempurnanya ibadat itu dilaksanakan dan sebersih mana pula wang ringgit yang digunakan.

Pastikan wang ringgit yang digunakan  untuk menunaikan umrah (tambang menambang, makan minum, penginapan dan lain-lain) malah yang digunakan untuk kehidupan seharian adalah dari sumber yang halal lagi bersih dari sebarang penyelewengan atau penindasan. Mata pencarian yang haram, selain dari berdosa, boleh menyebabkan  hilangnya keberkatan dalam kehidupan.

3) Menjaga kesihatan jasmani dan juga rohani

Pelaksanaan ibadah umrah memerlukan kesihatan fizikal dan mental serta kestabilan emosi. Bakal jemaah hendaklah menjaga kesihatan menerusi pemakanan yang baik dan seimbang serta memperbanyak aktiviti riadah. Selain itu, jemaah hendaklah melatih diri supaya bersikap positif dan bijak mengawal perasaan.

4) Menyempurnakan semua rukun Islam yang lain sebelum mengerjakan umrah

Ibadah haji adalah rukun yang kelima dan terakhir selepas mengucap dua kalimah syahadah mengerjakan sembahyang lima waktu, berpuasa di bulan Ramadhan dan mengeluarkan zakat.

Bakal-bakal jemaah umrah perlu terlebih dahulu mempunyai kefahaman yang sempurna bersabit tuntutan Syahadah, sembahyang, puasa dan zakat serta melaksanakannya.

5) Memperbanyakkan amalan sedekah dan derma


Sesuatu yang boleh meringankan bebanan orang lain (termasuk suami, isteri, ibubapa, saudara mara, sahabat handai, faqir miskin, anak yatim dan sebagainya) sama ada dalam bentuk wang ringgit, tenaga hatta senyuman atau perwatakan ceria adalah sedekah. Amalan sedekah membantu menambah pahala, mengurangkan dosa dan membantu hubungan sesama manusia.

Bakal jemaah digalakkan memperbanyakkan sedekah sewaktu di Tanah Air dan juga di Tanah Suci nanti. Ia membahagiakan pihak yang menerima dan turut membahagiakan pihak yang memberi. Sewaktu berada di Tanah Suci pula, para jemaah hendaklah menggunakan sebaik-baiknya kesempatan untuk memberi khidmat kepada mereka yang memerlukan.

6) Menunaikan sembahyang berjemaah

Matlamat menunaikan ibadah umrah ke Tanah Suci Makkah antara lain ialah untuk memanfaatkan masa yang ada sebaik mungkin untuk beribadah terutamanya di Masjidil Haram. Peluang berada di Tanah Suci Makkah hendaklah digunakan sebaiknya untuk beribadah sebaik mungkin seperti menunaikan solat berjemaah.

7) Menjauhi amalan-amalan syirik

Menyengutukan Allah adalah merupakan salah satu dosa besar. Tidak selayaknya orang yang hendak menjadi tetamu Allah membuat kerja-kerja syirik seperti beramal dengan ilmu sihir, bergantung hidup kepada tangkal azimat dan sebagainya.

Selain itu, bakal-bakal jemaah hendaklah menghindari sifat suka mengejar kebendaan dan kesenangan hidup sehingga meremehkan soal halal dan haram, dosa dan pahala serta syurga dan neraka.

8) Memperbaiki akhlak dan menghindari sifat-sifat mazmumah (tercela)

Tanah Suci Makkah adalah tempat orang memperlihatkan peribadinya yang sebenar. Orang yang hendak menjadi tetamu Allah S.W.T. hendaklah mempunyai adab yang baik sama ada dari segi perbuatan, percakapan malah niat di hati.

Sifat-sifat buruk seperti hasad dengki, sombong, takabbur, panas baran, suka mendedahkan aurat, suka bermegah-megah dan lain-lain hendaklah dijauhi. Menurut maksud hadith, hasad dengki menghapuskan amal kebaikan seseorang sepertimana api membakar hangus kayu api.

Tanah Suci Makkah juga adalah tempat pertembungan umat Islam dari segenap pelusuk dunia. Sifat-sifat murni seperti sabar, ikhlas, syukur, tolong-menolong, ramah dan sebagainya akan dapat memudahkan interaksi sesama jemaah.

9) Membersihkan diri dari dosa

Sebelum berangkat ke Tanah suci bakal jemaah hendaklah bertaubat dengan:

- meninggalkan serta merta perbuatan yang telah menimbulkan dosa;
- berazam dengan sepenuh hati tidak akan mengulangi perbuatan itu lagi;
- merasa kesal yang amat sangat di atas perbuatan dosa itu; dan
- jika dosa itu ada kaitan dengan manusia, perlu mendapatkan kemaafan dan pernyataan halal bagi kesalahan yang dilakukan dan hak yang  diambil dari manusia tersebut.

10) Berdoa dan bertawakkal

Perancangan Allah S.W.T. mengatasi segala perancangan makhluk-Nya. Segala persiapan yang telah dibuat tidak dapat menjamin ibadah umrah dapat dilakukan dengan sempurna. Justeru, para jemaah perlu banyak berdoa kepada Allah S.W.T., memohon keampunan dan pertolongan-Nya.

Para jemaah juga sebaiknya memperbanyakkan sembahyang sunat Tahajjud, Tasbih, Taubat dan Hajat menjelang keberangkatan dan juga sepanjang berada di Tanah Suci.


Jika anda mencari homestay untuk hantar saudara mara, jiran atau sahabat di KLIA 2, bolehlah menghubungi Kang Palio 0126963590






Read More»

Homestay dekat F1 Sepang

Homestay dekat F1 Sepang


homestay dekat F1 Sepang International Circuit
Sepang International Circuit



Anda ada urusan di F1 Sepang? Tengok perlumbaan F1 atau Grand Prix? Ini memang homestay paling sesuai kerana jaraknya hanya 15 minit. Tak percaya? Tengok peta google map ni:







Anda berminat nak booking?

Whatsapp SEGERA Kang Palio 0126963590



Sedikit Info F1 Sepang International Circuit:

Litar Antarabangsa Sepang adalah sebuah litar lumba yang digunakan untuk perlumbaan Formula Satu F1, Grand Prix A1, Grand Prix Motosikal dan sukan permotoran yang lain. Litar ini terletak berdekatan dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan 60 km di selatan ibu kota Kuala Lumpur. Ia merupakan litar antarabangsa yang popular dikalangan peminat sukan permotoran.

Litar ini telah direka oleh Hermann Tilke, yang kemudiannya mereka bentuk kemudahan baru di Shanghai, Bahrain, Turki, Valencia, Singapura, Korea, India dan Texas, TX

Litar ini dirasmikan oleh Perdana Menteri Malaysia yang keempat, iaitu Tun Doktor Mahathir Bin Mohamad pada 7 Mac 1999. Beliau kemudiannya merasmikan perlumbaan Moto GP yang pertama di Malaysia pada 20 April 1999, dan juga perlumbaan Formula Satu pertama di Malaysia.

Pada 23 Oktober 2011, pada pusingan kedua dalam perlumbaan Moto GP 2011, pelumba motosikal dari Itali, Marco Simoncelli, meninggal dunia selepas mengalami kemalangan di selekoh ke-11. Perlumbaan tersebut dihentikan berikutan kemalangan tersebut.

Litar utama, biasanya digunakan mengikut arah jam, ialah 5,54 kilometer panjang, dan mempunyai sudut menyapu dan jalan lurus yang luas. Susunan litar ini agak luar biasa. Litar ini mempunyai jalan yang lurus yang dipisahkan dari pit dan diikuti oleh satu belokan yang amat tajam.

Konfigurasi yang lain juga boleh digunakan untuk berlumba mengikut arah jam. Konfigurasi ini menggunakan separuh pertama litar utama dan berpaling ke arah pit, selepas belokan keenam dan ia adalah 2,71 km panjang secara keseluruhan.

Litar selatan ialah separuh lain litar ini. Belakang litar utama menjadi pit lurus apabila litar selatan digunakan, dan bersambung ke selekoh kelapan untuk membentuk satu belokan tajam. Dengan mengikut arah jam, litar ini adalah 2,61 km panjang.



Read More»

Homestay dekat PICC Putrajaya Precint 5

Homestay dekat PICC Putrajaya Precint 5

Adakah anda mencari homestay berdekatan dengan PICC Putrajaya di Precint 5? Ya anda ditempat yang betul. Homestay kami tidak berapa jauh. Hanya 27km daripada PICC Putrajaya. Nampak dalam peta di bawah? Dekat je kan...

Homestay dekat PICC Putrajaya
PICC Putrajaya



Adakah anda ada urusan?

1- Konvokesyen
2- Seminar
3- Kursus
4- Konvension
5- Perhimpunan
6- Event

Ya, tak perlu susah susah fikir. Homestay kami memang pilihan yang tepat dan sesuai.








Anda berminat nak booking?

Whatsapp SEGERA Kang Palio 0126963590

Sedikit Info Tentang PICC Putrajaya


Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya atau dengan nama penuhnya Putrajaya International Convention Centre (PICC), merupakan sebuah pusat konvensyen utama di Putrajaya. Bangunan ini terletak di atas Taman Puncak Selatan  di Presint 5.

Idea reka bentuk bangunan yang unik ini dan menarik ini adalah berdasarkan bentuk 'Pending Perak', iaitu reka bentuk kepala tali pinggang pakaian rasmi Yang di Pertuan Agong. Struktur bumbungnya pula adalah sama dengan origami yang dilipat bagi meringankan bulat jelas struktur. Unik kan? Daripada sisi hadapan, kita dapat lihat cucur atap atau sayap bangunan yang diangkat di sisi, mewujudkan hiasan luas tembok meraup. Kebanyakan dinding diperbuat daripada kaca, maka cahaya matahari yang begitu natural dengan mudah menerangi auditorium melalui tingkap yang meraup dan berlorek.

Dewan Besar atau Dewan Plenary di PICC ini boleh menempatkan kira-kira 3000 orang .Dewan Perdana pula mempunyai ruang yang boleh digunakan oleh 3,000 pengunjung pada satu-satu masa dan, 2 dewan bersambung yang masing-masing boleh dibahagikan untuk seminar, pameran atau jamuan untuk 2000 orang pada suatu masa. Semua dewan dilengkapi dengan bilik-bilik jurubahasa dengan 13 bahasa yang berbeza. Selain itu, PICC juga mempunyai 14 bilik untuk mesyuarat dua hala pada pelbagai peringkat, VIP Lounge, 10 dewan untuk perbincangan persidangan di mana dewan masing-masing boleh menampung 200 peserta, 33 bilik mesyuarat untuk 10 hingga 100 orang, 3 galeri awam, 2 restoran, 3 surau dan lebih dari 4 kiosk dan pusat perniagaan untuk kemudahan para perwakilan. PICC mempunyai 2 pintu masuk utama, di peringkat bawah dan mezanin, tempat letak kereta 2 tingkat di ruangan bawah tanah untuk 1200 kenderaan , dengan akses lif ke semua tingkat. Boleh dikatakan, dewan PICC adalah sebuah dewan bersaiz mega!


Anda berminat nak booking?

Whatsapp SEGERA Kang Palio 0126963590





Read More»

Mitsui Outlet Park KLIA Sepang

Mitsui Outlet Park KLIA Sepang

Mitsui Outlet Park KLIA Sepang
Mitsui Outlet Park KLIA Sepang


Ramai yang bertanya tentang Mitsui Outlet Park KLIA Sepang ni. Memang dalam KLIA ke KLIA2 ? Hehe dua dua pun salah.

Tak jauh pun daripada KLIA 2....best tempat ni. Anda bila lagi nak datang sini?

Mitsui Outlet Park KLIA Sepang ni sebenarnya adalah projek usahasama antara Mitsui Fudosan dan pihak KLIA. Mitsui ni sebenarnya adalah rangkaian outlet premium macam Johor Premium Outlet tu tapi yang ni memang dah established rangkaian antarabangsa. 

Jika anda memang suka bershopping barang yang season, tapi branded, ini memang tempatnya. Harga memang murah daripada harga asal (bukan murah berbanding barangan china ye...lain tu hehe).

Tema di dalam Premium Outlet ni ialah Paradise Village. Di dalam tema ini, kawasan dalaman Mitsui Outlet Park dibahagi kepada 4 zon kawasan iaitu Sunshine Square, Pier Walk, Tropical Plaza dan Beach Walk.

Ada orang kata, Mitsui Outlet Park ni lagi best dari outlet park di tempat lain. Di sini lebih besar dan selesa, parking sangat luas, dan semestinya kerana brand brand sini jauh lagi banyak dan establish. Harga pun confirm murah sebab dah jadi standard kepada Mitsui Outlet Park macam cawangan cawangan di Jepun tu.

Tak percaya? Anda boleh datang sendiri dan nilaikan.

Dan jangan lupa, menginap di homestay kami :)

http://homestaykliasepang.blogspot.my

* Homestay kami sangat dekat dengan Mitsui Outlet Park Sepang ni...serius...jika anda google map...hanya 13 minit sahaja jaraknya. Homestay kami terletak di taman paling hampir dengan KLIA2. Memang jadi pilihan ramai. Terbaikkkk...

Anda Nak Download PETA DALAMAN MITSUI OUTLET PARK <Klik SINI>







Read More»

Homestay KLIA Sepang

Homestay KLIA Sepang (Akan dibuka Mac 2017- harap bersabar)

Homestay KLIA KLIA2
Homestay KLIA KLIA2


Homestay KLIA Sepang ini merupakan homestay paling dekat dengan KLIA2. Taman Langat Murni adalah taman terdekat (anda boleh check sendiri).

Pengenalan Homestay KLIA Sepang

Homestay KLIA Sepang ini merupakan rumah teres End Lot yang berada di kejiranan yang selesa dan serba lengkap.

Homestay Kami berada di alamat:

No.53 Jalan Murni 6/10
Taman Langat Murni
Bukit Changgang
42700 Banting
Selangor

Sentiasa lawati blog kami...Insha Allah akan launching dalam masa terdekat.

Mitsui Premium Outlet: 7 km
Putrajaya : 20 km
PICC, Putrajaya : 14 km
IOI City Mall Putrajaya : 26 km
KLIA : 10 km
KLIA 2 : 10 km
Sepang International Circuit : 12 km
MMU, Cyberjaya : 15 km
Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) : 21 km
UPM : 30 km
Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) : 16 km
Kolej Teknologi Timur : 11 km
UniKL MIAT Jenderam : 12 km
Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara : 5 km
Agensi Nuklear Malaysia : 17 km
Sek Men Teknik Sepang : 13 km
Bandar Baru Nilai (Giant, Tesco, Pizza Hut) : 12 km
Nilai 3 (pusat pemborong) : 20 km
























Read More»

Cara untuk ke KLIA KLIA2

Cara untuk ke KLIA KLIA2

Cara ke KLIA dan KLIA2
Cara ke KLIA dan KLIA2


Terdapat beberapa cara untuk ke KLIA dan KLIA2:

Ke KLIA KLIA2 dengan Kereta

Caj Parking agak dasat
1-3 jam RM 4.00 /jam
4-5 jam RM 3.00 / jam
6-9 jam RM 3.00 / jam
> 10 jam RM 2.00 / jam
kadar sehari maksima RM 46.00
Kalau tiket hilang pulak kena bayar RM 50.00 sehari

Ke KLIA KLIA2 dengan KLIA Ekspress

Kl Sentral ke Klia2 :- harga sehala RM 35.00 (dewasa) harga sehala RM 15.00 (kanak-kanak 2-12 tahun sahaja)

Ke KLIA KLIA2 dengan KLIA Transit

Beza cuma tren ni ada berenti-renti la.. tapi yang bestnya, korang bole naik kat mana-mana stesen yang terdekat dengan rumah.. ada 4 stesen yang akan dilalui sebelum sampai ke Klia2.. KL Sentral-Bandar Tasik Selatan-Putrajaya/Cyberjaya-salak Tinggi-KLIA-KLIA2 Kl Sentral ke Klia2 :-

harga sehala RM 35.00 (dewasa)
harga sehala RM 15.00 (kanak-kanak)

Bandar Tasik Selatan ke Klia2:- harga sehala RM 26.50 (dewasa) harga sehala RM 13.00 (kanak-kanak)

Putrajaya / Cyberjaya ke Klia2 :- harga sehala RM 6.20 (dewasa) harga sehala RM 3.00 (kanak-kanak)

Salak Tinggi ke Klia2 :- harga sehala RM 3.20 (dewasa) harga sehala RM 1.60 (kanak-kanak)

Klia ke Klia2 :- harga sehala RM 2.00 (dewasa) harga sehala RM 1.00 (kanak-kanak)

Ke KLIA KLIA2 dengan Teksi

Agak mahal. Biasanya orang caj dalam RM70 ke RM100 sehala. Kena tanya balik teksi tu...anggaran....


Ke KLIA KLIA2 dengan Bas

Menaiki bas adalah cara paling jimat tetapi memerlukan aturan masa yang betul. Berdoalah agar tiada traffic jam, road block ke.. Ada beberapa syarikat yang menawarkan perkhidmatan bas dari KL Sentral terus ke KLIA dan KLIA2 seperti Airport Coach, Aerobus dan Skybus.

Aerobus menamatkan perjalanannya di KLIA. Jangan bimbang, boleh naik Airport Liner atau KLIA Transit dengan tambang serendah RM2 ke KLIA2.

Express Coach (KLIA - KL Sentral - KLIA)

No
ServicesRoutesFareOperation Time
(24 Hours)
Departure (Departs Every 30 Minutes)
1
Express CoachKLIA to / from KL SentralOne Way
Adult: RM10.00
Child: RM6.00

Return Trip
Adult: RM18.00
Child: RM10.00

KLIA Staff Rate:
RM5.00

Monthly Pass:
RM200.00 (KLIA Staff)
FROM KL Sentral
Start: 5.00am
End: 12.00am

Travelling Time:
1 hour
FROM
KLIA
Start: 6.30am
End: 12.30am

Travelling Time:
1 hour


Other Services

No
ServicesRoutesFareOperation Time
1
Airport Linerklia2 - KLIAOne Way
Adult: RM3.00
Child: RM1.50
FROM klia2
Start: 6.00am
End: 12.00am

Travelling Time:
30 minutes
FROM
KLIA
Start: 5.30am
End: 11.40pm

Travelling Time:
30 minutes


Nilai - KLIAOne Way
Adult: RM3.00
Child: RM1.50
FROM Nilai
Start: 5.00am
End: 11.20pm

Travelling Time:
45 minutes
FROM KLIA
Start: 5.30am
End: 12.30am

Travelling Time:
45 minutes

Tiket bas Nilai-KLIA2 RM4.50 sehala.

Untuk destinasi lain sila rujuk di www.klia.com.my 















SPONSORED







Read More»

Copyright © Homestay Dekat KLIA KLIA2 Made with ❤ by azhafizah.com